Yabancı Personel Çalıştırma İzinleri Ne Olacak?

Yabancı Personel Çalıştırma İzinleri Ne Olacak?

GM Dergi 23.02.2021 16:55 23.02.2021 16:55

Yabancı Personel Çalıştırma İzinleri Ne Olacak?

Tayga Özel İstihdam ve Yabancılar Danışmanlık Kurucusu ve Genel Koordinatörü  İsmet Gürlek Gm Talks’a konuk oldu. Gürlek, Gm Turizm ve Yönetim Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Selçuk Meral’in sorularını yanıtladı.  Gürlek,  programda yabancı personel çalıştırma konusundaki yasakları, kaçak yabancı personel sorununu ve çözüm önerilerini dile getirdi.

Yabancı personel mevzuatı hakkındaki son gelişmeleri sizden dinleyebilir miyiz?

Tayga Özel İstihdam ofisi olarak, biz yıllardır yabancı personel mevzuatıyla ilgili makamlara, sahanın sorunları ile ilgili raporlar hazırladık ve bu konu da yapılması gereken iyileştirmeler konusunda önemli yol kat ettik. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi dönemi ile sektörde işsizlik konusu gündemde.  Bir de sektörün mevcutta  olan sezonluk personel sorunu var. İşsizlik sorunu ile birlikte turizm çalışanları 12 aylık çalışabileceği iş kollarına yöneldiler. Sonuç olarak sektörün yabancı personele  ihtiyacı doğdu.

Şu an da yabancı personel çalıştırma izni yok

Ancak yaklaşık 8 aydır anlaşılmayan bir nedenle,  yabancılara ihtiyaç duyulan bir çok departmana  çalışma izni yasağı  geldi.  Turizmin olmazsa olmazı animasyon firmaları şu an da yabancı personeline yabancı izni alamıyor ve mağdur durumda. Aynı şekilde otel içi ya da otel harici kiracı SPA merkezlerine , otel içi küçük ölçekli ve otel dışında turizm bölgesinde faaliyet gösteren işletmelere  kısacası önceden kriterlere uyan tüm firmalara yabancı personel çalışma izni verilirken,  şu anda çalışma izni verilmiyor.  Sonuç olarak;  yabancı personel çalıştıran tüm sektörlerde  aynı sıkıntı mevcut.

Rakip Ülkelerde Rekabet İçin Yabancı Personel Önemli

Rakip ülkeler ile rekabette en büyük eksiğimiz yabancı dil bilen personel.  Bu nedenle misafir memnuniyeti için dil bilgisine sahip yabancı personel büyük önem taşıyor. Misafir, ülkemize geldiğinde kendi kültürü ve kendi dilini konuşan personeli görünce mutlu oluyor. Geçen yıl yabancı personel çalışma izinleri ile ilgili kriterler yumuşatılmıştı ve daha da yumuşatılması gerekiyordu ki pandemi ile birlikte izinler yasaklandı. Ülkemizdeki işsizliğin artması turizmde yabancı personel çalıştırmaktan kaynaklanmıyor, zaten izinler verilirken belli kriterler uygulanarak veriliyor. Sezon başına kadar bir an önce kriterler güncellenmeli. TUROFED,  ATSO, İNKAY ve bizim gibi firmalar tarafından  yazılı ve sözlü  talepler ve öneriler, ilgili bakanlıklara iletiliyor ve görüşmeler neticesinde umarım en kısa sürede sahadaki sorunumuz ortadan kalkacaktır.

Son olarak iletmek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Yabancılar mevzuatındaki güncellenen kriterler yüzünden  kaçak işçi sorunu  ülkemizde artarak devam ediyor. Bu durum kayıt dışı ekonomiyi de oluşturuyor  ve gerçekten yabancı personele ihtiyacı olan firmaları ki özellikle turizm sektörüne darbe vuruyor. Bunun için ve yabancılar ile ilgili mevzuatların en uygulanabilir şekilde doğru planlama ile düzeltilmesi şart. Bu konuda ilgili bakanlıklarımız  hem yabancı personel  çalışma izni mevzuatı  hem de ihtiyacı olan iş verenler için yabancı personel çalıştırma koşullarının önünü açacak kolay pratik çözümler getirmeli. Bu konu ile ilgili sahada olanların görüşleri kesinlikle alınmalı. Yeni sezonda işletmecilerimize 2020’nin bütün olumsuzluklarının unutulduğu sağlık, huzur, bol kazanç ve başarı ile dolu bir yıl diliyorum.

 

 

Yeni Sayımızı Okumak İçin Tıklayın !

Gm Turizm & Yönetim Dergisi Hakkında:

GM Turizm ve Yönetim Dergisi, tümüyle turizm endüstrisi ve turizm profesyonellerinin ilgi alanındaki konular ile sektöre ilişkin araştırma ve incelemelerden oluşmakta, sektörel trendlerle ilgili analizlere yer vermektedir. Gm Turizm & Yönetim Dergimizin Hard Copy Trajı 4000 adet, Web sitesi aylık ziyaretci sayısı 200.000 üzerinde, sosyal medya hesaplarının reel-aktif takipçileri 35.000 olup aylık yayınlanmaktadır.

2021 yılı itibariyle GM Turizm & Yönetim Dergisi Rusya E- Dergi yayına başlayacaktır.  Teknolojiye yatırım yapmayı da ihmal etmeyen Gm Dergi Mart ayı frekansıyla “Canlı Dergi” yayını ile aynı zamanda izlenen ve seyredilebilme dergi olma özelliği taşıyacaktır.

İçeriği ve yayın hedef tur operatörü, yatırımcı, işletmeci, yönetici, danışman, lojistik hizmet verenlere yönelik olarak hazırlanmaktadır. GM, yayın içeriği itibariyle, turizm sektörü ile sektörle ilişkili endüstri ve diğer kesimleri buluşturan bir BİLGİ platformu niteliğindedir. Derginin her sayısında araştırma, inceleme ve dosya konuları ile bölgelerden, Türkiye’den ve dünyadan haberlerin yanı sıra sektörün her kesiminden haberlere ve en son istatistiklere yer verilmektedir.  Basılı yayınımız haricinde ayrıca sektöre yönelik güncel haberlerimiz www.gmdergi.com’da yayınlanmaktadır.

Orijinal Haber

Login and/or register to view page statistics