Yakup Dinler: Bayram tatili Kapadokya gibi yerlere yaramıyor

TÜROFED Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Dinler, Türkiye’nin önde gelen kültür turizmi destinasyonu Kapadokya’nın nasıl bir bayram dönemi geçireceğini TurizmGüncel’e anlattı.

Turizm Güncel 17.07.2021 09:33 17.07.2021 09:33

Efsa Pural – TurizmGüncel

Bayram tatilinin 9 gün olarak belirlenmesi Türkiye’de turizm sektörünü sevindirdi. Sahil turizminin yoğun olduğu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yüksek talep ve otel dolulukları haberleri gelirken, bayram tatilinin Kapadokya’da pek fazla değişim yaratmadığı belirtiliyor.

TurizmGüncel’e değerlendirme yapan TÜRPOFED Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Dinler bölgeye dönük talep, dış pazarların durumu, fiyatlar ve sezonun geneline ilişkin sorularımıza şu yanıtları verdi:

Bayram tatilinde bölgeye oluşan tatil talebi ne durumda?

"Kapadokya da bir tatil bölgesi, Antalya da bir tatil bölgesi. Ancak 9 günlük tatillerde insanların birinci önceliği kısa süreli tatil yapılabilecek kültür merkezlerinden ziyade sahil bölgeleri oluyor. Bu tatiller Kapadokya gibi kültür turizmi bölgelerine yaramıyor. İnsanların birinci önceliği Antalya, Bodrum gibi sahil bölgelerine gitmek oluyor, bu sebeple şu an itibari ile daha henüz çok ciddi bir yoğunluğa ulaşamadık."

Bayram döneminde otellerde ortalama doluluk ne düzeyde olacak?

"Bu otellere göre değişkenlik gösterir. İnsanların tercihi otelin lüksüne, fiyatına göre değişir. Yüzde yüz dolu olan oteller de vardır, yüzde yirmi olanlar da. Ama bölge ortalaması tahmini yüzde 60-65 civarı."

Fiyatlarda ciddi artış olduğu söyleniyor. Fiyatlar ne oranda arttı?

"Otellerin iki ayrı fiyat politikası vardır. Bazı oteller fiyat politikasını sabit tutar, yıl boyunca aynı fiyattan satar. Ama bazıları ise talep gördükçe fiyatı artırır. Şu anki dönemde çok rahatlıkla söyleyebilirim ki fiyatlarda insanın cebini yakacak aşırı derecede bir artış yok."

Dış pazarlardan gelişler beklenen seviyeye ulaştı mı?

"Kapadokya olarak iki ana dış pazarımız var, Uzak Doğu ve Latin Amerika. Bu iki bölgede de koronavirüsten dolayı hareketlenme yok. Fakat başka pazarlardan hareketlenme var özellikle Amerika pazarı ciddi şekilde artıda. Aynı zamanda Doğu Avrupa, Romanya, Macaristan, Arnavutluk ve Kosova'dan misafir kabul ediyoruz. Batı Avrupa ve Latin Amerika'da istediğimiz doluluğu sağlayamadık ama iç pazarda da hareketlenmeler var."

Sezonun geneline dair beklentiniz nedir?

"Geçen sezon çoğu otel kapalıydı. Bu yıl ise Ağustostan itibaren daha fazla doluluk bekliyoruz. Eylül ekim Kapadokya'nın artış sezonudur. O zamanlarda da ciddi bir yoğunluk bekliyoruz. Eğer delta varyantında çok artış olmaz, aşılama da şu anki seyrinde ilerlerse, 2022 yılında 2019'u yakalayacak rakamlara ulaşacağımızı düşünüyorum."

TurizmGüncel’in Telegram kanalı yayında. Günün öne çıkan turizm haberleri için: https://t.co/KNoOKYG8OD pic.twitter.com/UUvgvILSA1

Orijinal Haber

Login and/or register to view page statistics