Ersoy’dan Haydarpaşa ve Sirkeci garlarına ilişkin açıklama

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında yapılacak restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, iki garda da demiryolu taşımacılığı faaliyetlerinin devam edeceğini, asla otel ve AVM yapılmayacağını söyledi.

Turizm Güncel 31.10.2024 11:34 31.10.2024 11:34

Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında yapılacak restorasyon çalışmaları ile ilgili bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, iki garda da demiryolu taşımacılığı faaliyetlerinin devam edeceğini, asla otel ve AVM yapılmayacağını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul-Atatürk Kültür Merkezinde düzenlediği basın toplantısında Ağustos ayında bakanlığa devredilen Haydarpaşa ve Sirkeci garlarında yapacakları çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Projelerle ilgili bir Danışma Kurulu kurduklarını açıklayan Ersoy, “2024 yılının Ağustos ayında Haydarpaşa ve Sirkeci gar bölgeleri geçici süreyle Kültür ve Turizm Bakanlığına devredildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak biz de Haydarpaşa ve Sirkeci’de ‘Boğazın Birleştirici Gücü Gar Kültür Sanat Projesi' ile ilgili çalışmalarımıza hızlı bir şekilde başladık. İlk etapta bir danışma kurulu oluşturduk. Danışma Kurulunda; Venedik Bienali’nin de küreatörlüğünü yapan Luca Molinari, tescilli yapılar ve kültür varlıkları konusunda dünya dara kabul görmüş çok önemli bir hocamız Zeynep Ahunbay, bina statikleri konusunda dünyaca kabul görmüş inşaat mühendisi Feridun Çili, mimarlık ödülü sahibi tescili yapılar konusunda uzmanlaşmış önemli bir mimarımız Beral Madra, Türkiye'nin Venedik Bienal’inde temsili konusunda yaptığı çalışmalarla çok büyük katkıları olan Han Tümertekin ve Türkiye Tasarım Vakfı var. Danışma kurulumuz ve Türkiye Tasarım Vakfı ile beraber hazırlanan projeler İstanbul Koruma Kurulumuzun onayından geçtikten sonra uygulama safhasına geçiliyor” dedi.

“Demiryolu taşımacılığı faaliyetleri devam edecek”

Ersoy Haydarpaşa Garı’nda yapılacak proje hakkında “Haydarpaşa Gar bölgesinde bulunan atıl durumdaki tescili eski eser ve yapılar aslına uygun şekilde restore edilecek. Demiryolu taşımacılığı faaliyetleri devam edecek. Bu çok çok önemli çünkü demir yolu ve tren aslında bunun kültüründe var. 100 yıldır orası kullanılıyor. Proje dahilinde de demiryolu ve tren taşımacılığı devam edecek. Restorasyon sonrasında bina, arkeopark, arkeoloji müzesi, performans sanatları merkezi, kütüphane, tematik müze, servis alanları, sanat ve tasarım alanları olarak değerlendirecek. Şu anda Et ve Balık Lurumunun eski bir kombinesi var, o bina performans sanatları merkezine dönüştürülecek. Binanın yine alt bölümü gar olarak kullanılacak ve Devlet Demiryolu personeli tarafında orası tren hizmetleri için işletilmeye devam edecek. Üst katlarında kütüphane ve sergi alanları oluşturulacak. Silo bölgeleri ve santral bölgesi tematik sergi alanları şeklinde düzenlenecek. Sanat ve tasarım kampüsleri oluşturulacak bu şekilde proje detaylandırılacak” dedi.

“Orient Express seferlerinin artırılması için görüşüyoruz”

Ersoy Sirkeci Garı’nda yapılacak çalışmalarla ilgili ise “Sirkeci Garı'nda şu an da Marmararay hattı var. Zaten proje kapsamının dışında kalıyor. Sirkeci’de tren faaliyetleri ve taşımacılık olduğu gibi devam ediyor. Projede burada da demir yolu taşımacılık faaliyetlerine devam edilecek. Kazlıçeşme-Sirkeci Nostaljik Banliyo Tren Hattı proje ile birlikte hayata geçirilecek. Hali hazırda Orient Express senede bir kez Sirkeci Garı’na geliyor. Bunun da yılda birkaç kere gelmesi için görüşme yapıyoruz. Sirkeci Garı’nda çalışma tamamlanmasına rağmen şu anda atıl durumda olan tescil yapılar arasında Göç Müzesi var. Avrupa'ya çalışamaya giden Türk vatandaşlarının ilk başlangıç noktası Sirkeci’ydi. Bu açıdan bunun farklı bir önemi var. Buraya bir Göç Müzesi, tematik müze, resim galerisi gibi kültür-sanat alanları oluşturulacak. Sirkeci Garı'nda çalışmalarını tamamlanmasının ardından İstanbul-Avrupa Yakasında bölge tarihinin izleri gelecek nesillere aktarılacak” ifadelerini kullandı.

“Asla AVM ve otel olmayacak”

Hedeflerinin 2026 yılında yapılacak İstanbul Kültür Yolu Festivaline de garları dahil etmek olduğunu söyleyen Ersoy, “Hem Haydarpaşa’da hem Sirkeci’de tren olacak, kültür ve sanat olacak, millet bahçesi olacak ama burada asla AVM ve otel olmayacak. İstanbul 16 milyonluk bir mega kent. Yakın ve Uzak Asya, Orta Doğu ve Avrupa kültürlerini birbirine bağlayacak Venedik Bienali tarzında etkinliklere ev sahipliği yapacak bir kültür vadisine başta Anadolu yakası olmak üzere İstanbul’umuzun ve tüm Türkiye’nin ihtiyacı var. Çok isteriz ki Haydarpaşa ve Sirkeci gar bölgesinde de bir İstanbul Modern Müzesi, Eskişehir Odunpazarı Müzesi gibi müzeler yer alsın. Bu sebeple özel sanat kurumlarını ve vakıfları proje konusunda düzenli olarak bilgilendiriyoruz, onların da projede yer alması için, teşvik etmek için elimizden geleni yapıyoruz. Hedefimiz 2026 yılının Ekim ayıda İstanbul Kültür Yolu Festivaliyle, Haydarpaşa ve Sirkeci kültür vadilerini İstanbullulara hediye etmek" dedi.

Orijinal Haber

Login and/or register to view page statistics