Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili, Galataport projesinden neden ayrıldıklarını, CEO’su ise şirketin yeni yatırımlarını açıkladı.
Bilgili Holding Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Bilgili ve CEO’su Sinan Temo, Ekonomim gazetesi köşe yazarı Vahap Munyar’a Galataport projesinden neden çıktıklarını ve yeni otel projeleri hakkında konuştu.
Şirket bünyesinde faaliyet gösteren BLG Capital’in Galataport’ta yüzde 19 hissesi olduğunu ve bu hisselerin tamamını Doğuş Holding’e devrettiklerini söyleyen Serdar Bilgili, “Biz projeye fon olarak girmiştik. Bizim işimiz projenin geliştirilmesi, hayata geçirilmesi, inşaatın tamamlanması idi. Misyonumuzu tamamladığımızı düşünüyoruz. Doğuş ile birlikte İstanbul’a güzel, önemli bir eser kazandırmış olduk. Zamanlaması ve değeri iyi olan bir çıkış yaptığımıza inanıyoruz. Fonlar zaten projelere belirli bir süre için girerler. Biz de Galataport’ta 10-11 yılı doldurduk. Çıkmanın zamanı gelmişti. Bizim misyonumuz projenin geliştirilmesi, hayata geçirilmesi ağırlıklı idi. Kiralama ve satış tarafını zaten Doğuş yürüttü. Galataport’un değeri 2.2 milyar dolar olarak belirlendi. O değer üzerinden el sıkıştık, çıkışımızı yaptık” ifadelerini kullandı.
“Biz zaten çıkma zamanının geldiğini düşünüyorduk”
Bilgili, Galataport’tan çıkmalarında Doğuş Holding’in alacaklı bankalarla yaptıkları yeni görüşmelerin etkisinin olup olmadığı hakkında ise “Aslında denk geldi. Biz zaten çıkma zamanının geldiğini düşünüyorduk” dedi.
Galataport’un yatırım bedeli hakkında Bilgili, “Alanın bedeli 700 milyon dolardı. Tabi yatırımın maliyeti de büyük oldu” derken Sinan Temo, “Fonun o dönemki büyüklüğü 200 milyon doların üzerindeydi” dedi.
Öte yandan 1.7 milyar dolara mal olan Galataport’un 2.2 milyar dolarlık değer üzerinden işlem görmesinin ve üzerine 500 milyon dolar koymasının, BLG Capital’in 418 milyon dolarlık payla ayrılmasına olanak sağladığı ve bundan da memnun olduğu ifade ediliyor.
Yeni otel yatırımları
Şirketin yeni yatırımlarından bahseden Sinan Temo şu ifadeleri kullandı:
“New York’taki 125 Greenwich gökdeleni bitmek üzere. 88 katlı bir rezidans. Orada ana yatırımcı Fortress, BIZZI ile Bilgili geliştirici olarak işin içinde. Biz projeye dahil olduğumuzda kaba inşaat bitmişti. Milyar dolarlık bir proje. Projenin mimarı Rafael Vinoly idi. Kendisi vefat etti. 125 Greenwich bir anlamda son eseri oldu. 125 Greenwich’de 273 ünite var. Tümüyle rezidans binası. Rezidans arasında New York’un en yüksek 4’üncü binası oldu burası.
Mimai’de 6 katlı, 10 bin metrekarelik bir ofis projemiz var. Projede İtalyan bir grupla ortağız. Yatırımcısı Google’ın eski CEO’su. Bitmeden yarısı kiralanmış oldu.
İtalya-Milano’da aktif projelerimiz var, Toskana’da yatırımımız var. Sardunya’ya da bakıyoruz.
Nişantaşı’ndaki Ritz Carlton Rezidance projemizde 121 daire var. Ritz Carlton, otel olmadan ilk kez bu projeye rezidansla girmiş oldu. Ayrıca ofis bloğumuz da var. Ritz Carlton Rezidance’da satışlarının krize rağmen iyi gidiyor. Orta sınıf ve dar gelirli projelerinde satış sıkıntısı var. Zaten proje de fazla yapılamıyor bu ortamda. Lüks tarafta ise satışlar nispeten daha tempolu sürüyor. 121 daireden 110’unu satmış olmamız da bu durumu ortaya koyuyor.
İstanbul Şile’de bir otel yatırımına başladık. Denize sıfır noktadaki alanı 2021 yılında almıştık. Projeyi geliştirip inşaata başladık. 85 odalı otelimizin kaba inşaatı bitti.
Bir otel de Çanakkale’de planlıyoruz. Otelimiz Güzelyalı bölgesinde olacak.
Bodrum Bodrum projesinde ikinci fazı tamamladık. Ayrıca Edition Otel’in yan tarafında büyük 6 villa yapıyoruz. Orada 3 ayrı ünlü mimar, ikişer villayı ayrı ayrı tasarladı.”
Login and/or register to view page statistics